Goed nieuws voor de NL eventingsport!

Het is officieel! De deadline 1 maart is geweest en Nederland heeft drie startplaatsen weten te verdienen voor de Olympische Spelen van Londen. Raf, Elaine en Merel hebben zeer goed gereden het afgelopen jaar! Gefeliciteerd.Hieronder het persbericht van de KNHS:

ERMELO (KNHS) – De Nederlandse eventingruiters zijn er in geslaagd om voor Nederland drie startplaatsen te veroveren op de Olympische Spelen. Uit de FEI Olympic Athletes Rankings, die de FEI vrijdag 2 maart 2012 publiceerde voor alle drie de Olympische disciplines, wordt ook duidelijk dat Nederland met vier dressuurruiters naar Londen mag vertrekken.

“We kunnen er als KNHS alleen maar heel blij mee zijn dat de eventingruiters er in geslaagd zijn om voor Nederland drie startplaatsen te veroveren op de Olympische Spelen. Daarmee hebben we een team op de spelen en dat is voor het eerst sinds 1992″, aldus Maarten van der Heijden, directeur topsport van de KNHS. Kijkend naar de geschoonde lijst dan neemt Raf Kooremans (Turnhout B.) de 7de positie in, Rabobank Talent van het Jaar Elaine Pen (Voorschoten) staat op de achtste plaats en Merel Blom (Breukelen) staat negende. In totaal is er plaats voor 20 individuele ruiters, maar Australië staat met vijf ruiters in de top twintig en Ierland net als Nederland met drie, waardoor er nog drie landenteams naast de elf reeds geplaatste landen in Londen aan de start verschijnen.

Maarten van der Heijden betracht nog wel enige voorzichtigheid. “Wil Nederland inderdaad met een uit drie combinaties bestaand team naar Londen afreizen dan zal ons team in een officiële landenwedstrijd met een representatief deelnemersveld zich bij de eerste zes dienen te rijden. De eerste mogelijkheid om aan deze kwalificatie eis van NOC*NSF te voldoen is van 22 t/m 25 maart in het Franse Fontainebleau”, aldus Van der Heijden, die er nadrukkelijk op wijst dat de drie ruiters die nu voor Nederland de startmogelijkheid op de Olympische Spelen hebben niet automatisch daar van start zullen gaan. “Als we hebben voldaan aan de kwalificatie-eis van NOC*NSF is het aan bondscoach Martin Lips om te beslissen welke ruiters daadwerkelijk in topvorm verkeren om in Londen van start gaan”.

In de discipline eventing komen 75 combinaties aan de start uit 22 landen met 14 teams. Groot-Brittannië, Canada, Nieuw Zeeland, de Verenigde Staten, Duitsland, België, Frankrijk, Zweden, Brazilië, Argentinie en Japan hadden zich reeds geplaatst en komen met een team van minimaal drie en maximaal vijf ruiters naar Londen. Daar worden de teams van Australië, Ierland en Nederland aan toegevoegd. Uit de zeven FEI Leagues mag de als eerste geplaatste individuele ruiter van start gaan. Italië, Wit Rusland, Jamaica, Equador en Zuid-Afrika kunnen deze combinaties leveren. Daarnaast kunnen nog individuele ruiters, ter completering van het quotum, uit Thailand, Italië, Oostenrijk en Rusland aan de start komen. Omdat het op dit moment niet zeker is of de ruiters uit deze landen aan de start komen hanteert de FEI daarvoor een reserve-lijst.

Voor Nederland is het belangrijk dat een team aan de NOC/NSF eis voldoet. Daarna bepaald Martin Lips wie er in vorm zijn en daadwerkelijk mogen gaan. Spannend.

Alice gaat met Coral Estate Mitok in het Italiaanse Vairano een CCI*** rijden van 19/22 april. Hij voelt erg fijn en fit. Het rustige jaar heeft hem goed gedaan en hij is weer een jaar volwassener geworden.