Volle dagen in Finland

Woensdagmorgen vertrok Alice naar Finland. Begin 2005, toen ze zwanger was van Leida, ging ze voor de 1e keer, meestal gaat ze jaarlijks in november en februari.

Dit keer heeft ze voor de 1e keer gastles gegeven op een paardenhouderij opleiding in Kiuruvesi. Sanna, die al jaren de clinics volgt, geeft les op deze school. Sanna heeft dus ook alles geregeld.

Woensdagavond gaf Alice een paar lessen in Laphinlathi, de plek van Paavo, waar Alice al jaren komt.

Donderdagmorgen ging Alice met Sanna mee. Sanna volgde de les woensdagavond. Alice dacht:  Sanna blijft wel slapen want op donderdag vertrokken we om 7 uur naar de school. Maar nee hoor, het was maar 100 km rijden naar huis en Sanna haar kinderen waren alleen. Over afstanden denken ze in Finland wat anders dan in Nederland. 100 km is niet zover…

Het was een leuke dag donderdag. Alice heeft aan de hand van een powerpoint verteld over het leven met paarden in Nederland, hoe het allemaal begon enz. Ze heeft veel foto’s en films laten zien.

Een onderwerp was ook wat Alice verwacht van leerlingen als ze op stage komen.

In de middag ging Alice wat dieper in op de training van paarden. Ze heeft ook de hartslag registraties laten zien van de trainingen en de wedstrijden. Er waren ongeveer 50 leerlingen.

Later gaf Alice nog twee uur praktijkles aan leerlingen. De gemiddelde leeftijd was 18 jaar. De leerlingen reden op schoolpaarden. De kwaliteit was nog niet zo slecht. De groepen waren erg leergierig.

In de avond gaf Alice weer drie uur les bij Paavo. Er was een bus geregeld zodat de leerlingen van de school konden komen om die lessen te bekijken. Leerkrachten van andere scholen waren ook aanwezig om te komen kijken. Alles werd gefilmd. De bedoeling is dat zowel de theorie als de praktijklessen via een DVD aan andere leerlingen te laten zien. Een goed idee!

Vrijdagmorgen gaf Alice weer een paar uur training. Iina Janhunen, het Finse meisje wat vorige zomer een paar maanden bij Alice was, deed ook mee. Ze reed goed, leuk om te zien!

Vrijdagmiddag vloog Alice via Kuopio en Helsinki weer terug naar Amsterdam. Daar stonden Gert en de meiden om Alice weer thuis te brengen. Het waren volle maar leuke dagen.

Met dank aan opa en oma Naber dat de meiden daar uit school konden komen en daar konden logeren. Gert moest nl ook in de avonden werken. Irene en Vera bedankt voor het runnen van de stal.

Op de school in Kiuruvesi hing een luchtfoto. Hier heeft Alice een foto van gemaakt. Er is enorm veel ruimte en er wordt jaarlijks een eventingwedstrijd georganiseerd. Er is ook een moderne hoefsmederij, leerlingen worden ook opgeleid voor hoefsmid en er is een draversafdeling.

20131128_090028_resized

De grote wedstrijdpiste, prachtig!

20131128_091112_resized

Veel paarden lopen dag en nacht buiten, zelfs bij -20 in de sneeuw.

20131128_093849_resized

En weer bij Paavo, in de verte de cross hindernissen

20131129_114638_resized

Opstijgen vanuit Helsinki. Finland telt meer dan 150.000 meren. De Finse meren zijn ontstaan na de IJstijd, door de gletsjer die ook Nederland bereikte. Dit netwerk van eilandjes, baaien en landtongen is wildernis pur sang.

20131129_133134_resized